WOŁEK ZBOŻOWY. 

Wołek zbożowy to chrząszcz należący do rodziny ryjkowcowatych, zresztą patrząc na niego nie da się nie zauważyć jego długiego ryjka (samce mają nieco krótszy i grubszy ryjek od samic). Wołki często pojawiają się w magazynach, w których przechowywane są zboża. Niestety o ich obecności dowiadujemy się zwykle zbyt późno, a to dlatego, że „działają w ukryciu” – chrząszcze unikają światła, chowają się i żerują w głębszych warstwach ziaren i tam też składają jaja. Jakie szkody powodują i czy jest sposób aby skutecznie się ich pozbyć?

JAK WYGLĄDA WOŁEK ZBOŻOWY?

Dorosły chrząszcz osiąga do 5 mm długości, jego ciało jest koloru brązowego – od jasnego po nieraz bardzo ciemny, niemal czarny. Oczywiście barwa zależy od wieku wołka – im starszy, tym ciemniejszy. Charakterystyczny jest, wspomniany już wcześniej, ryjek, obok którego widnieje para kolankowo zgiętych czułek. Ciało wołka jest smukłe i nieco wydłużone, przedplecze pokryte drobnymi dołkami wypełnionymi szczecinką. Ciekawe jest to, że dołki tworzą dość wyraźne podłużne rzędy. Wołek zbożowy pozbawiony jest skrzydeł lotnych.

JAK WYGLĄDA CYKL ŻYCIOWY WOŁKA?

Składane przez wołka jaja są owalne, białe i lśniące. Samica wygryza otwór w ziarnie po to aby złożyć tam jajo, kolejno zasklepia otwór specjalną substancją, dzięki której jajo jest chronione. Z jaj wylęgają się białe, beznogie i łukowato zgięte larwy, które kolejno zmieniają się w poczwarki. Zarówno larwa, jak i poczwarka swój rozwój przechodzą wewnątrz ziarna, tym samym przyczyniają się do jego porażenia. Pełny rozwój, tj od jaja do dorosłego chrząszcz trwa około 26 dni, oczywiście w optymalnych warunkach.

SZKODLIWOŚĆ I ZWALCZANIE WOŁKA ZBOŻOWEGO. 

Wołki to chrząszcze całkowicie przystosowane do pomieszczeń zamkniętych, są bardzo odporne zarówno na niskie jak i wysokie temperatury, choć faktem jest, że w niskich temperaturach samica nie jest w stanie składać jaj. Nie mniej jednak chrząszcze są w stanie przeżyć i poczekać na bardziej sprzyjające warunki. Ważna dla wołka jest wysoka wilgotność, przy niskiej wynoszącej do 10 % jest w stanie przeżyć max kilkanaście dni.

Wołka spotkać możemy w młynach, spichrzach i innych większych składach ziarna, mąki czy kaszy. Z racji tego, że często nie reagujemy w porę, inwazja wołka prowadzić może do ogromnych strat dla przedsiębiorstwa. Wołki zjadają zawartość ziarna, powodują zagrzewanie, zwilżanie i uszkadzanie osłonek ziarna. W porażonym przez wołka ziarnie chętnie spotkać można inne owady, pajęczaki oraz grzyby i bakterie. Ważna jest zatem profilaktyka, przede wszystkim utrzymywanie pomieszczeń w czystości, zadbanie o odpowiednią temperaturę i wilgotność. Należy regularnie przeglądać skrzynie i worki ze zbożem. Co w przypadku kiedy zauważymy obecność wołka? Należy działać szybko i skutecznie, najlepiej przeprowadzić zabieg gazowania (fumigacji) zboża. Zapraszamy do kontaktu!