KUNA LEŚNA.

Kuna leśna nazywana jest tumakiem, to gatunek niewielkiego ssaka drapieżnego zaliczanego do rodziny łasicowatych. Osiąga długość od 40 do 60 cm, dodatkowo ogon mierzy około 20 cm. Ma silnie wydłużony i giętki tułów, jej pysk jest wąski i wyciągnięty, z kolei oczy są stosunkowo duże. Uszy kuny leśnej są dosyć małe, w kształcie trójkąta, a ich końce są zaokrąglone. Ciało pokryte jest ciemnobrunatną sierścią,  jest ona długa, miękka i jedwabista. Strona brzuszna jest nieco jaśniejsza, na szyi widoczna jest charakterystyczna plama w kolorze kremowym bądź żółtym (to m.in. odróżnia kunę leśną od tej domowej). Kuna leśna posiada krótkie łapy, są one porośnięte gęstym futerkiem, dzięki czemu nie zapada się wędrując po śniegu.

Kunę leśną spotkać możemy w lasach liściastych, iglastych oraz w lasach mieszanych – i tych nizinnych i tych górskich. Lubi przebywać w gęstych i starych lasach, wybiera obszary, gdzie korony drzew są zamknięte. Za kryjówki służą jej dziuple czy też opuszczone gniazda ptaków i wiewiórek. Kuna leśna żywi się głównie gryzoniami myszowatymi, wiewiórkami, ptakami i ich jajami, owadami, płazami, rybami i padliną. W okresie jesiennym preferuje także owoce, mogą one stanowić nawet 100% jej diety.

 

Kuna może gromadzić zapasy żywności, np. jaj, które zagrzebuje, by mogła je w odpowiednim czasie zjeść. Kuna poluje po zachodzie słońca, jest przy tym bardzo agresywna – atakując przegryza ofierze gardło, a potem często odgryza jej głowę. W ciągu dnia przebywa w swojej kryjówce, jest ssakiem terytorialnym i prowadzi koczowniczy tryb życia. Swoje terytorium oznacza wydzielinami gruczołów zapachowych oraz swoimi odchodami. Kuna leśna bardzo dobrze wspina się po drzewach, przeskakuje z jednego na drugie niczym wiewiórka. Jest zwinna i szybka, dobrze radzi sobie również w wodzie pomimo, że nie lubi pływać. Ma bardzo dobrze rozwinięte narządy słuchu, wzroku i węchu.

 

Kuna leśna prowadzi samotniczy tryb życia, jednak w okresie od lipca do sierpnia kuny łączą się w pary. Ciąża trwa od 260 do 305 dni, nazywana jest ciążą przedłużoną. Kuna wydaje na świat od 3 do 5 młodych, które karmione są mlekiem. Samodzielność osiągają po 6 miesiącu życia, a dojrzałość płciową w wieku około 15 miesięcy. Wrogami naturalnymi kuny leśną są większe drapieżniki, psy, orzeł, puchacz i jastrząb gołębiarz.

Kuna leśna wyrządza szkody wśród zwierząt gospodarskich, gdyż poluje na drób, gołębie i króliki. Kiedy dostanie się do kurnika, potrafi zabić wszystkie kury. Jest bardzo agresywna.