ROZKRUSZEK MĄCZNY.

Rozkruszek mączny to gatunek roztocza z rodziny rozkruszków, występuje w magazynach i żeruje na suszach, mąkach. Osiąga długość około 0,5 mm, jest koloru białego i pokryty miękkim, lśniącym pancerzem, na którym widnieją drobne włoski. Posiada ząbkowane szczęki, które służą mu do rozdrabniania pokarmu.

 

Samica rozkruszka składa około 250 jaj, składa je na produkty lub opakowania. Dzięki temu, że jaja są lepkie przyklejają się do pokarmu. Z jaj wylęgają się larwy, one z kolei przekształcają się w nimfy, które przechodzą 3 stadia. Po tym czasie powstaje dorosły osobnik.

 

Zarówno postać dorosła, czyli imago, jak i larwy i nimfy uszkadzają produkty nadgryzając je i zjadając. Ponadto zanieczyszczają je swoimi odchodami i wylinkami, produkty są zawilgocone i zaczynają pleśnieć. Z nasion wygryzają jego bielmo i zarodki. Rozkruszek mączny odpowiedzialny jest także za świąd i podrażnienie skóry, jego włoski działają drażniąco na drogi oddechowe i mogą powodować zapalenie spojówek. W przypadku spożycia produktów zaatakowanych przez rozkruszka może dojść do zaburzeń żołądkowo-jelitowych.