Żywiak chlebowiec to niewielki gatunek chrząszcza należący do rodziny kołatkowatych, które kojarzą nam się przede wszystkim ze szkodnikami drewna. Do ich przedstawicieli zaliczamy bowiem kołatka domowego, kołatka upartego i tykotka pstrego, które niszczą drewno, konstrukcje dachowe oraz drewniane wyposażenie naszych mieszkań. Jednak nasz bohater zaliczany jest do szkodników domowych, to my ludzie stwarzamy mu idealne warunki do rozwoju i życia. Poznajmy tego chrząszcza nieco bliżej: jak wygląda, jak się rozwija i przede wszystkim jakie szkody wyrządza?

Jak rozpoznać żywiaka chlebowca?

Żywiak chlebowiec osiąga maksymalnie 5 mm długości, jest niewielkim chrząszczem o ciemnobrązowym ubarwieniu (brunatny, czasami rdzawo-brązowy). Na jego pokrywach skrzydłowych znajdują się kropki układające się w podłużne rzędy. Posiada bardzo dobrze rozwinięte skrzydła, dzięki czemu potrafi świetnie latać. Ciało chlebowca pokryte jest drobnymi włoskami dwojakiego rodzaju: przylegającymi oraz odstającymi. Czułki składają się z 11 członów, są cienkie i nitkowate.

Gdzie można spotkać żywiaka i co zjada?

Jest bardzo powszechnym szkodnikiem, w ciepłych krajach zamieszkuje otwarte przestrzenie, z kolei w tych o chłodniejszym klimacie – pomieszczenia zamknięte. W Polsce spotykany jest najczęściej w magazynach z żywnością, w naszych mieszkaniach oraz – co ciekawe – w bibliotece i muzeach, a nawet w aptekach i sklepach zielarskich. No właśnie, dlaczego tam? W magazynach i mieszkaniach znajduje wszystko czego potrzebuje, tj. odpowiednią temperaturę i wilgotność oraz dostateczną ilość pożywienia: herbata, pieczywo, zboża, przyprawy i suszone owoce. W aptekach i sklepach zielarskich upodobał sobie leki i zioła, z kolei do muzeów i bibliotek ciągnie go z jednego prostego powodu – uwielbia ogryzać papier: atakuje książki, zabytkowe księgi, ponadto wyjada kleje introligatorskie, uszkadza skórzane oprawy książek i księgozbiorów. Całkiem sporo jak na tak małego owada.

Jak rozwija się żywiak chlebowiec?

Przy optymalnych warunkach otoczenia samica składa około 75 jaj, bezpośrednio na produkty spożywcze – tak, aby wylęgające się z nich larwy miały bliski dostęp do pożywienia. Należy jednak zaznaczyć, że larwy są odporne na głód – bez jedzenia potrafią przeżyć nawet do 8 dni. Wyposażone są w silne żuwaczki, dzięki którym są w stanie przegryzać opakowania, w których przechowywane są produkty. Larwy są białe (jedynie ich główka jest brunatna) i wygięte na kształt rogalika. Po około 60 dniach żerowania dochodzi do przepoczwarzenia – stadium poczwarki trwa zaledwie 15 dni, po czym mamy już osobnika dorosłego, chrząszcza. Dorosły żywiak nie rzuca się za bardzo w oczy, prowadzi raczej ukryty tryb życia.

O tym, że mamy do czynienia z żywiakiem dowiadujemy się zbyt późno. W domu najczęściej zerkając do naszych produktów sypkich, np. do mąki znajdujemy larwy chrząszcza, z kolei w muzeach i bibliotekach bywa trudniej – żywiaki chowają się w książkach, zasiedlają stare zbiory biblioteczne i muzealne, do których nikt często nie zagląda. Są wtedy w stanie zniszczyć dość sporą ich część.

Jak się pozbyć żywiaka?

Należałoby raczej w pierwszej kolejności zadbać o to, aby żywiak chlebowiec się u nas nie pojawił. Powinniśmy regularnie sprzątać mieszkanie, w szczególności kuchnię i spiżarnię, od czasu do czasu profilaktycznie przemywać półki i szafki wodą z octem, a wszelkie produkty sypkie przechowywać w szczelnie zamykanych pojemnikach.

A co jeśli szkodnik już się u nas pojawił? Bez paniki, wystarczy zadzwonić do firmy DDD i skorzystać z ich pomocy. Firma Owadek dobierze odpowiednią metodę i środki, aby uzyskać jak najlepszy efekt i pozbyć się problemu.